Μάρκος Μυκωνιάτης: Ο ιθύνων νους των ακαδημιών μπάσκετ της Παναχαϊκής

Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις ακαδημίες μπάσκετ της Παναχαϊκής και το πρόγραμμα Πυθαγόρας, ο Μάρκος Μυκωνιάτης είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, εξαιρετικά πολυπράγμον με πάθος για την δουλειά του και τις ιδέες του. Πιστεύει ότι πίσω από κάθε αθλητική δραστηριότητα και ανάπτυξη, οφείλει να αναπτύσσεται πρώτα το πνεύμα. «Μόνο έτσι μπορούμε να βγάλουμε σωστούς αθλητές που θα κρατήσουν στον χρόνο και θα έχουν αξιόλογες ποριές, βγάζοντας πρώτα απ’όλα ολοκληρωμένους ανθρώπους.» δηλώνει. Το πιστεύει και το αποδεικνύει με όλες τους τις πράξεις κατά την διάρκεια της πορείας του στον χώρο και ειδικά με την πανελλήνια πρωτοτυπία του προγράμματος Πυθαγόρας, στο οποίο αναφέρεται με περηφάνια και σθένος.
Απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην καλαθοσφαίριση καθώς και στην αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, βρίσκεται στην προπονητική από το 2001 περνώντας από τις ακαδημίες των Ηφαίστου, Θερμαϊκού, Απόλλωνα Πατρών και εσχάτως της Παναχαϊκής. Ηγείται του προπονητικού σχήματος ως υπεύθυνος ακαδημιών κλείνοντας αισίως 8 χρόνια στον σύλλογο. Έχοντας διαγράψει αξιόλογη πορεία και ως αθλητής με αρκετές τιμητικές διακρίσεις όπως τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Γ’ εθνικής και τον τίτλο του πρωταθλητή με τον Κόροιβο Αμαλιάδας. Έφτασε δε μέχρι την εθνική εφήβων σε ηλικία 16 ετών. Σήμερα εργάζεται παράλληλα στο κέντρο αποκατάστασης του ΟΛΥΜΠΙΟΥ Θεραπευτηρίου.
Έχουν περάσει αρκετοί αθλητές από τα χέρια σου , είτε για αποκατάσταση είτε από τις ακαδημίες. Πόσο εύκολε είναι να διατηρείς αυτήν την διπλή ιδιότητα;
Η μία ιδιότητα δεν αναιρεί την άλλη. Αντίθετα είναι άμεσα συσχετισμένες μεταξύ τους και με βοηθούν να έχω μια πολύπλευρη γνώση στην αντιμετώπιση των αθλητών, ιδιαίτερα στο κομμάτι τις πρόληψης τραυματισμών. Το μόνο δύσκολο είναι ότι απαιτείται πολύς χρόνος ώστε να αφιερωθείς με επιστημονικότητα και στις δύο ιδιότητες, όπως επίσης και συνεχής ενημέρωση με σεμινάρια ώστε να ακολουθείς τις εξελίξεις.
Είσαι εμπνευστής του προγράμματος ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ(ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ) το οποίο αποτελεί μια καινοτομία στον χώρο του αθλητισμού. Τι σε οδήγησε να σκεφτείς και να υλοποιήσεις εκπαίδευσης νέων αθλητών και ποιοι οι στόχοι του προγράμματος;
Αρχικά θα ήθελα να πω πως το πρόγραμμα Πυθαγόρας αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια πολλών συνισταμένων δυνάμεων και υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης. Η σύλληψη της ιδέας έγινε σε μια κουβέντα που είχα με τον Παναγιώτη Σεμιτέκολο (μέλος της διοίκησης της ΠΓΕ), σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να αναδείξουμε νέους αθλητές. Τότε παντρέψαμε τις ιδέες του αθλητισμού με την παιδεία και τον πολιτισμό και έτσι γεννήθηκε ο Πυθαγόρας. Η πολύπλευρη αυτή η δράση κάνει την δική της προσέγγιση στην γνώση με σκοπό να δώσει στα παιδιά τα πνευματικά εφόδια και τα οπτικά ερεθίσματα στον δύσκολο δρόμο που έχει να χαράξει μπροστά του ένας αθλητής.
Η γνωριμία και η επαφή με υγιή πρότυπα στον χώρο του αθλητισμού, η συλλογή εικόνων από τα αξιοθαύμαστα πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας, καθώς και επίσης οι ημερίδες με θέματα που απασχολούν τον αθλητή, έρχονται να προστεθούν στην σκληρή προπόνηση και δουλειά που χρειάζεται ένας αθλητής με κύριο στόχο την καταξίωση και την εδραίωση στον χώρο του αθλητισμού.
Ποιες είναι δράσεις που έχετε κάνει ως τώρα και τι σκοπεύετε για το μέλλον;
Η πρώτη δράση έγινε πέρσι, όπου μετά από τρεις ημερίδες με θέμα «Παιδί και γονείς» ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα με το Summer Camp της Ακαδημίας με μήνυμα «Όχι στα ναρκωτικά, ναι στην ζωή» και την συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό στο Στάδιο της Παναχαϊκής.
Η δεύτερη δράση έγινε πριν τρεις μήνες που η Ακαδημία μας επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης και παρακολούθησε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον αγώνα μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και του Κοροίβου.
Η Τρίτη δράση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 21 Μαρτίου πηγαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και παρακολουθώντας το παιχνίδι των ομάδων Αρκαδικού και Καβάλας.
Πολλά παιδιά από την Ακαδημία πρωταγωνιστούν σε εθνικές κατηγορίες και τοπικά πρωταθλήματα με άλλους συλλόγους. Έχουν ξεκινήσει την σταδιοδρομία τους από την Παναχαϊκή και δείχνουν ότι έχουν μέλλον. Σε τι οφείλεται το γεγονός ότι η Ακαδημία της ΠΓΕ παράγει αθλητές;
Οφείλεται αρχικά στην προσπάθεια των ίδιων των παιδιών και στην προσήλωση τους στην προπόνηση. Μεγάλο μερίδιο έχουν οι προπονητές που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από τον σύλλογο της ΠΓΕ και έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό.
Η εξέλιξη ενός παίχτη έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Πολύ σημαντικό είναι να έχει τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά που απαιτεί το άθλημα και δεύτερον σκληρή και καθημερινή τριβή με το άθλημα. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν περιθώρια εξέλιξης και αυτό εξαρτάται από τον χρόνο που θα αφιερώσουν στην προπόνησή τους. Θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο, πως είμαστε περήφανοι για όλα τα παιδιά που έχουν περάσει από την Ακαδημία καθώς το καθένα έχει το δικό του χάρισμα, το οποίο πιστεύω βοηθήσαμε να εντοπίσει. Στον αθλητισμό έχουν δικαίωμα όλοι και στόχος μας είναι το χτίσιμο ισόβιων αθλητών.
 Ηλίας Μάτσας

 thebest.gr

Από το Blogger.